De M(a)oro’s van Jan Tomaat

Ene Lenny Janssen van de Jan Tomaat zie ik verschijnen met een stuk proza waar de vooringenomenheid mij toch echt te veel is. Goedbedoeld en toch vervelend is haar proza te lezen op de tribune en bevat wat slordigheden die ik dan ook maar gelijk ga aanpaken.

“Vanaf 1565 probeerden die(Spanje) – ruim drie eeuwen lang – te heersen over het naar hun koning Philip vernoemde eilandenrijk. In Luzon en Visayas ging het voorspoedig met de kolonisatie, maar op Mindanao liep het allesbehalve van een leien dakje. Het eiland werd hoofdzakelijk bewoond door moslims en omdat deze de Spanjaarden herinnerden aan de Moren die ooit Spanje bestormden, zeiden ze er Moro’s tegen. Oorspronkelijk werd daar op Mindanao met afschuw op gereageerd, maar naar verloop van tijd maakten de bewoners er een soort geuzennaam van. ‘In Mindanao hebben de Spanjaarden nooit voet aan de grond kunnen krijgen,’ weet Paulo Sanguila, een zestigjarige moslim, me een paar dagen later te vertellen. ‘De Moro’s verzetten zich tegen alle pogingen om hun macht en religie aan ons op te leggen. Maar toen ze in 1898 hun ‘territorium’ overdroegen aan de Amerikanen, bleek Mindanao daarbij inbegrepen. Ons was niks gevraagd!’”

Je zou er tranen van krijgen maar bij mij geen dikke oehoe want Spanje was wel degelijk aanwezig en Janssen weet niet waar ze het over heeft. Rizal was een vrijheidsstijder zonder geweld die de Atatürk van de Filipijnen genoemd mag worden en die is opgeborgen door de Spanjaarden in uitgerekend het Moroland en daar hoor ik Janssen niet over praten. Op manila_girl staat toch andere koek te weten “But the organization was stillborn, since Rizal was arrested later in 1892 and sent off into exile in the small town of Dapitan on the island of Mindanao.” en Mindanao is Morogebied. RaRA hoe kan dat nou, een spaanse guantanamobay in een gebied waar Spanje amper aanwezig was. De aanwezigheid van Spanje in Mindanao is dan ook een bewezen feit en de solidariteit van de moro’s om Rizal die voor iedereen was stelde geen ruk voor. Het was te veel gevraagd wat de moro’s betreft om Rizal te ontzetten. Neem dan ook het feit dat er wel degelijk in het verleden een opstand is geweest in Moroland maar het is hard zoeken “Phillipine digest” Vol 11 Jan-Feb 2006 ISSN No. 1386-8888 pagina 16( The forgotten Katipunan Revolution ). Het gaat over een opstand (door de aanhang van Rizal opgezet) in dat Moroland(waar Spanje nooit voet aan de grond zou kunnen krijgen) en die is toch echt neergeslagen door die Spanjaarden die er hokuspokuspilatusplots dus toch aanwezig waren. Het was 29 September 1896 toen die revolutie uitbrak in Moroland maar de klaarblijkelijk onzichtbare spanjaarden hebben hem neergeslagen. Het stukje van de SP is uiteraard gedateerd(2000) maar klopte dus toen al niet op vrij essentiele zaken. In het noorden heeft men geleden. in het midden heeft men geleden, in het zuiden heeft men geleden onder de spaanse onderdrukking. De Moro’s zijn geen Asterix en Obelix die vrijwel onverslaanbaar stand hielden tegen die kut-katholieken maar botweg Filipino’s gelijk de rest. Het verhaal van Janssen klopt van geen meter daar ze kermt over noorderlingen die zuiderlingen oplichten waarbij ook vrolijk de schijn wordt gewekt dat de moslims sneaky uit het zuiden zijn verdreven en de katholieke kafirs de zielige moslims bestelen. Zou het niet eerder mogelijk zijn dat die moslims geen buren willen die een Kafir is? Die door en door corrupte kut-katholieken volgens Janssen hebben wel de Moro’s autonomie aangeboden in 2001(de azijn van Janssen is uit 2000) dus het leed is geleden wat betreft de Moro’s en 1 deel van de aanhang van Jan Tomaat. Rizal zou zich in zijn graf omdraaien. In de tussentijd hebben hadden de moro’s een overeenkomst inclusief wapenstilstand met die corrupte kut-katholieke regering in Manilla die kan leiden tot autonomie.

Uiteraard is dit niet niet genoeg voor de diehard  tomatengooiers van de SP daar de regering van de Filipijnen Bush gevraagd heeft om de ergste moslimterroristen(niet die met de overeenkomst) aan te pakken. De linkse elite ziet dit als een uitbreiding van de war on terror en dat is ongewenst. Dat de Filipijnse regering Bush zelf om hulp gevraagd heeft ook omdat de Russen noch de Chinezen willen helpen laten we maar even beschouwing.

Nu heeft Anja Meulenbelt het in haar weblog dan ook over de geweldige Theo Droog van de NEFISO zie anjameulenbelt.sp.nl om wederom de regering in de Filipijnen aan te klagen. Over de NEFISO kan ik kort zijn zie notabene.gebeiteld.nl .  De site van Nefiso is de site van Theo Droog(Rizal draait zich weer om in zijn graf)  en die is weer een aanhanger van de Mao van Manilla de revolutionair Sison. Over Sison kan ik dit keer kort zijn zie nieuws.nl of HIER. Wel sneu voor de stormtroepen van Sison  dat er al 2 presidenten door het volk afgezet(Marcos,Estrada) zijn maar dat dat zelfde volk de revolutie van Sison niet ziet zitten en de NPA nergens te bekennen, hoe hard Anja en Theo ook mogen kermen. Wat die arme Filipino’s Herog Jan misdaan hebben is mij een raadsel.

De Nationale Recherche heeft dinsdag 28-08-2007 zeven appartementen in Utrecht van medewerkers van Sison doorzocht, en een in Abcoude. Ik wist niet dat Anja in Abcoude woont anders was ik wel even langs gewipt, ik kwam er toch iedere werkdag langs.

Bij het woord Abcoude moest ik niet aan Anja denken maar een gericht onderzoekje(ik ken mijn pappenheimers) is de link gevonden en en weer komt de familie Droog er aan te pas zie http://pinaysaholland.winoli.com/atom.xml . De webpagina van Pinaysaholland is in ieder geval sinds 02-09-2007 uit de lucht, of het is het werk van de AIVD of meulenbelt heeft gewaarschuwd waarbij mijn posting van haar weblog is verwijderd. Hoe dan ook Google had de pagina in weze nog in de cage en let op dit was nog te vinden ” <b>Contact Pinay sa Holland:</b><br />Abcoude – Malu Villanueva (0294) 288500<br />Alkmaar – Myrna Droog (072) 5610169<br />Almere – Vivian Salud (036) 5375841<br />Amsterdam – Anurag Gan (06) 33736685<br />Nijmegen – Vicky Sarga (06)18323049<br />Utrecht – Marie Santoloma (06) 11232117<br />”.De dame die stond te tetteren op de weblog van Anja behoort naar mijn weten tot Pinaysaholland(Filipina’s in Holland) met de aanhang van Sison. Er schijnen in dit land oudstudente(n/s) van Sison te wonen die ook nog gehersenspoeld zijn in China en heb een vermoeden hoe de wind waait in Abcoude. Tip voor de politie, kijk eens op www.ncpn.nl en zie de naam uit Abcoude Malu Villanueva weer tevoorschijn komen. Om terug te komen op de familie Droog dit keer(in het verleden na de inval is mevr. Droog wat rustiger) de vrouw in migrante-europe.net en een ander prominent lid Grace Punongbayan haalt de Herald tribune zie www.iht.com

Gerelateerd materiaal

Advertenties

5 Reacties to “De M(a)oro’s van Jan Tomaat”

 1. sjun Says:

  Prima speurwerk.

 2. Dunakos Says:

  Goed stuk!

 3. oei Says:

  Goed speurwerk.. uhm.. +google.com +wikipedia
  Smijt een “stukje” in elkaar.

 4. multidifficulti Says:

  Beste Oeien anderen, Speuwerk is te veel van het goede daar ik de kring rond Sison al aardig ken en ze inderdaad erg slordig met hun gegevens omspringen(men maakt het mij wel erg makkeijk), Meulenbelt uitgezonderd. Ik heb gereageerd op de weblog van Anja maar de response is zo te zien al verdwenen en wil Anja geen kwaad woord horen over Sison, de regering van de Filipijnen zal moeten hangen ter meerdere eer en glorie van Sison lijkt het wel. In de tussentijd hou ik de vriendenclubjes van Sison in de gaten met vermoedelijk ook de AIVD die ook al wakker aan het worden is.

 5. Annamarie Says:

  Er komt toch ook steeds iets nieuws van de SP naar buiten, jammer dat heel veel mensen zoiets niet lezen. Naar mijn mening zou iedereen die stemgerechtigd is, verplicht moeten worden om de standpunten van elke partij onder de loep te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: