Sabah en de verborgen agenda

Sabah is een mooi eiland met een unieke natuur en er schijnen ook veel mineralen te vinden te zijn. Het is ook een omstreden gebied. Van de 14de eeuw tot 1881 was het gebied een onderdeel van het  Sulu Sultanaat. De  Sultan van Sulu bezat, bestuurde en had soevereine status in Sabah tot het werd geleased door een Amerikaans  syndicaat en later  weer door de British North Borneo Company in 1881. Van dat jaar tot 1946 betaalde de British North Borneo Company de huur aan de Sultan van Sulu. Van 1946 tot 1963 betaalde de Britise  regering en later de regering van Malesië (vandaag de dag)aan de Sultan van Sulu. Sulu is trouwens een provincie van de Filipijnen volgens de wikipedia. U voelt hem al aankomen, zowel de Filipijnen als Maleisië claimen de eigenaar te zijn van Sabah. Uiteraard is Sulu en dan ook Sabah een onderdeel van het binnenkort autonome Mindanaogebied van de MILF, althans dat zou je verwachten. Verbazingwekkend is dan ook het feit dat Maleisië als onpartijdige buurman toeziet op de rust in Mindanao.
The MILF has never included Sabah in its ancestral domain claim when they are in the position to do so. It is in their [Malaysia’s] best interest to make sure the MILF gets what they want to silence any claims on Sabah from the Philippines is een stukje tekst die de dubbele moraalridders in dit land slecht uit zal komen. Bilo (de huisarabier van Multidifficulti) moge de dan wel de blaren op zijn schijnheilige gespleten tong lullen omdat de Moro’s zouden zijn bestolen van hun land door die christenhonden uit de Filipijnen, Malesië is bepaald niet vrij van zonden maar Never be rude to an Arab en da’s ook ouwe koek. In feite is het moslimgebied inderdaad het laatste restantje in de Filipijnen maar dat hebben de moslims op hun beurt weer ingepikt van de Boeddhisten daar de Filipijnen voor de tsunamie van de Islam 100% boeddhistisch was. Ooit werden alle Boeddhisten uitgeroeid in de Filipijnen en werd de Filipijnen dus door moslims veroverd gebied. Bilo zou eigenlijk ook moeten kermen over Malesië als de moro’s er aan te pas komen, want Sulu en Sabah horen bij elkaar. Zo niet dan is Bilo aantoonbaar een dubbele moraalridder. Sterker nog,  Sabah wordt wordt leeggezogen door Maleisië en misbruikt als wingewest.
Prior to the formation of Malaysia in 1963, the then North Borneo interim government submitted a 20-point agreement to the Malayan government as conditions before Sabah would join the Federation. Sabah entered Malaysia as an autonomous state with a Christian Kadazan-Dusun chief minister, but soon succumbed to Kuala Lumpur’s vision of a one-party unitary Islamic state dominated by the indigenous Muslim Bajau and Brunei Malay people. This has created considerable friction and even occasional calls for secession. These tensions are further inflamed by Kuala Lumpur’s colonial mentality towards Sabah, wherein 95% of the profits from Sabah’s immense natural resources are taken by the federal government, leaving the state government with only 5%. Aside from nominally separate immigration controls, little evidence remains of Sabah’s theoretical autonomy.

Hier een beschrijving in het Engels door een filipino
part 1 malaysian military ceasefire
part 2 mindanao turmoil respite
part 3 malaysias aggressive military
part 4 malaysia licensed to support

Advertenties

5 Reacties to “Sabah en de verborgen agenda”

  1. Bilo Says:

    Wederom een sterk staaltje demagogie en geschiedsvervalsing Antoon.
    De Moro’s hebben geen enkel probleem met het kleine gebiedje Sabah.
    De strijd gaat om autonomie voor Mindanao onafhankelijk Moroland en godsdienstvrijheid. De grootste bloedzuigers blijven de Filippijnse marionettenregering. Je schrijft het zelf: ook zij claimen nog meer historisch moslimgebied. Vind je het raar dat Maleisie als directe buur hun broedervolken willen beschermen tegen imperialistische krachten die op rooftocht zijn?

  2. multidifficulti Says:

    Sabah entered Malaysia as an autonomous state but soon succumbed to Kuala Lumpur’s vision of a one-party unitary Islamic state dominated by the indigenous Muslim Bajau and Brunei Malay people.
    These tensions are further inflamed by Kuala Lumpur’s colonial mentality towards Sabah, wherein 95% of the profits from Sabah’s immense natural resources are taken by the federal government, leaving the state government with only 5%. Aside from nominally separate immigration controls, little evidence remains of Sabah’s theoretical autonomy.

    Kortom de regering van Maleisie zuigt Sabah uit en onderdrukt zijn eigen medemoslims. Geschiedenis leert ons dat Sabah bij het Sultanaat van Sulu hoort en da’s nou net die autonome moslimregio uit de Filipijnen. Als de moro’s problemen moeten hebben met de regering uit de Filipijnen dan moeten ze ook Sabah claimen, gelijke monnikken gelijke Fez. In feite ben je op een zwaar racistische manier bezig Bilo. Door de claim op Sabah niet te willen erkennen pleeg jij geschiedenisvervalsing. De Moro’s zouden wel een probleem met Sabah moeten hebben zeker als je kijkt naar de olie die in de grond zit. De eerlijkheid gebied mij te stellen dat de Moro’s meer perspectief hebben bij een filipijnse regering die de autonomie der moslims best wil erkennen(Maleisie noit wat Sabah betreft). Vergeet niet dat Sabah op papier ook autonoom zou moeten wezen maar wordt op dit moment geplunderd door jouw holmaatjes uit Maleisie. Jij bent een demagoog en geschiedenisvervalser, zelfs de sultan van Sulu zou dat toegeven. Er is trouwens godsdienstvrijheid in de Filipijnen zelfs in Santa Cruz is recent een moskee gebouwd en zijn de eerste boerka’s al gezien aldaar.

  3. multidifficulti Says:

    Je bent ook een achterbaks kreng van jewelste Bilo, “het kleine gebiedje Sabah” zoals je dat uitdrukt is ruim 3 keer zo groot als Israel en in weze is de enige(en moslim) rechtmatige eigenaar de Sultan van Sulu. Dat je in je muzelmania nu ook uit bent op het hoofd van die Sultan valt me vies tegen. De inwoners van Sabah uitgebuit en al heb je ook hiermee verraden. Je bent echt een figuur die iemand een kromzwaard in de rug duwt, zelfs al is het een medemoslim. Jouw Salaam is Salami(bloedworst).

  4. De bestolen rovers « multidifficulti Says:

    […] was de Filipijnen 100% moslimgebied maar echt rustig was het toen al niet. De ooit eerder genoemde Sultan van Sulu had Sabah(wat nu weer ingepikt is door Maleisië) gekregen omdat hij samen met de vorige eigenaar […]

  5. contradicere Says:

    Bedankt voor uw inzending.

    Hij staat er weer op: http://contradicere.wordpress.com/2008/12/07/sabah-en-de-verborgen-agenda/

    Met vriendelijke groet,

    De Redactie van Contradicere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: