Dolf en de valse dollars


Dolf die ooit vals geld vervoerde/distribueerde voor het Filippijns verzet.

Inleiding
Dit hele verhaal is een reconstructie van een verhaal van keesjemaduraatje, het is zo te zien verloren gegaan toen Keesje naar blogger ging. De ik in het verhaal is dus keesjemaduraatje.

Het verhaal

Vandaag zag ik een filmpje, waarin Peter Siebelt een ex-activist als geldkoerier van het Filipijnse verzet out. Een vriendje van Sison dus.
Nu blijkt de man een adviseur van het Ministerie van Onderwijs te zijn.
Theodor Holman die Het Gesprek leidde, geloofde Peter Siebelt niet helemaal en wilde namen horen. “Dolf Hautvast” , is de naam.
In februari 1990 wordt de 43-jarige Nederlander Dolf Hautvast in Genève gearresteerd omdat hij vals geld bij zich heeft. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de vervalsingen en verklaart al sinds enkele jaren geldtransporten te verzorgen voor Derde Wereldlanden. Ruim twee maanden zit hij opgesloten in de zwaarst beveiligde gevangenis van Zwitserland. In zijn dagboek schrijft hij : ‘Je kunt in Zwitserland beter iemand doodslaan, dan vals geld invoeren’. In de gevangenis heeft Dolf Hautvast voldoende tijd om zich af te vragen waar het valse geld vandaan is gekomen. Na zijn vrijlating wordt hem langzamerhand duidelijk welk spel er is gespeeld . Overrompeld door de aandacht in de media kiest hij na zijn vrijlating voor de anonimiteit.
Pas achtjaar later is hij bereid te vertellen over zijn betrokkenheid bij de Fillipijnse vrijheidsstrijd, de geldtransporten en het laatste fatale transport.
Wat mij betreft hangt het er vanaf wat de goede man nu nastreeft en doet.
Tenslotte heb ik zelf ook dingen op mijn kerfstok en nu werk ik voor een groot bedrijf. Dus waarom zou iemand zijn leven niet kunnen beteren?
Als je dan even verder googled, dan blijkt de man in ieder geval nog tot in 2003 een hooggeplaatste persoon in het Filipijnse solidariteitswezen te zijn geweest.

Conclusie
Dolf was waarschijnlijk naief, kreeg de volle straf terwijl de Fillipijnse vrijheidsstrijders vrijuit gingen. Het hoofdkwartier van die Fillipijnse vrijheidsstrijders in Utrecht bestaat nog steeds (Amsterdamsestraatweg 50/B 3513AG Utrecht) en deze Fillipijnse vrijheidsstrijders kunnen dus een volgende keer wederom een sukkel op pad sturen met valse Dollars die trouwens uit Noord Korea kwamen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: